21 Haziran 2009 Pazar

Oje Kullanırken Dikkat!


Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Arpacı, kozmetik ürünlerinin çok büyük bir kısmının cilde zarar verdiğini belirterek, “Oje de bu ürünlerden biridir. Her ne kadar ojeler güzel bir görünüm sergileseler de; tırnağı havasız bırakır ve bazı enfeksiyonların oluşmasına fırsat tanır” dedi.
Memorial Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Arpacı, yaptığı açıklamada bakımlı ve güzel tırnaklar için kullanılan ojelerin tırnağı havasız bıraktığını belirterek, “Her ne kadar ojeler güzel bir görünüm sergileseler de; tırnağı havasız bırakır ve bazı enfeksiyonların oluşmasına fırsat tanır” dedi.

Dr. Arpacı tırnak hastalıklarının önüne geçmek için manikür ve pediküre de dikkat etmek gerektiğine işaret ederek, “Çünkü tırnak hastalıklarının büyük bir çoğunluğu manikür ve pedikürden geçmektedir. Tırnak bakımını yaptırdığınız yerin hijyen kurallarına uyup uymadığını kontrol etmeniz ve mümkün olduğu kadar tırnaklarınızla oynamamanız gerekmektedir” diye konuştu.

TEDAVİSİ EN ZOR MANTARLAR: “TIRNAK MANTARLARI”
Uzman Dr. Arpacı, tırnağı hastalandıran en önemli nedenlerin başında mantarların geldiğini, tırnak hastalıklarının yüzde 60’ını mantarların oluşturduğunu bildirdi. Mantarın tırnağın serbest kenarından girdiğini belirten Uzman Dr. Arpacı, “Islaklık, nemlilik, karanlık, kapalılık, dar ayakkabı, travma ya da sıkışmayla, başkasının ayakkabısını giymekle, ve manikür- pedikürde vücuda girmektedir. Şayet kişinin vücut direnci düşükse, şeker hastasıysa, uzun süre antibiyotik kullandıysa ya da kortizon kullanmışsa bu mikropların vücuda girmesine ortam hazırlar” dedi.

Bu mantarların tırnakta kalınlaşma, kırılma, sararma ve çizgilenme yapacağını kaydeden Uzman Dr. Ahmet Arpacı, “Mantarların batması durumunda ise dolama oluşmaktadır. Bu tür mantarlar elden çok ayakta görülmektedir. Tedavisi en zor olan mantar, tırnak mantarlarıdır” diye konuştu.

İÇ HASTALIKLARI TIRNAK BOZULMALARINA NEDEN OLABİLİR

Bazen iç organ hastalıklarında, romatizmal hastalıklarda, kalp, karaciğer ve akciğer hastalıklarında da tırnaklarda bazı bozulmalar görülebileceğini belirten Uzman Dr. Arpacı, tırnağın bazen de genetik olarak küçük kalması ya da batık çıkması durumunun da söz konusu olduğunu ifade etti.
Tırnakların üzerinde görülen ve halk arasında vitamin eksikliği olarak değerlendiren beyaz noktacıkların ise tırnağın içerisine hava kabarcıklarının girmesiyle oluştuğunu dile getiren Dr. Arpacı, “Bunun vitamin eksikliğiyle hiçbir ilgisi yoktur. Endişe edecek bir durum da oluşturmamaktadır. Sadece görüntü itibariyle insanları tedirgin etmektedir.Hatta bazen tırnağın tamamen beyazladığı durumlar dahi olabilir. Fakat bu beyazlanmadan korkulmamalıdır, bu durumun da herhangi bir zararı yoktur” dedi. Şeytan tırnağı konusunda da bilgi veren Dr. Arpacı, “Şeytan tırnağı kişinin yapısı ve tırnakla çok oynanmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Gerekli tedavi yapılmazsa mikrop kapıp dolamaya dahi dönüşebilir. Antibiyotik tedavisi ya da lokal anesteziyle steril bir şekilde kesilerek parmağa müdahale edilebilir” diye konuştu.

TIRNAKLAR İÇİN ET VE SÜT ŞART
Uzman Dr. Arpacı, vücutta meydana gelen demir, çinko, folik asit ve B 12 vitaminlerinin eksikliği durumlarında tırnaklarda bir takım bozuklukların meydana geldiğini belirterek şunları söyledi:

“Tırnaklarda kırılma, kabalaşma, çatlama ve tabakalaşma gibi durumlara neden olabilen bu eksiklikleri gidermek için beslenmeye de dikkat etmek gerekmektedir. Kırmızı et, süt ve süt ürünleriyle deniz ürünlerinin tırnak sağlığı için yenmesi şart. Fakat beslenmenin yeterli olmadığı durumlarda bu eksiklikleri karşılamak amacıyla vitamin takviyesi de yapmak gerekir. Öte yandan tırnağın yüzde 18’i sudan oluşmaktadır. Su yapısını dengelemek için de nemlendirici balsam türü krem ve solüsyonların kullanılması önerilmektedir. Ayrıca kişinin elini çok fazla deterjanla temas ettirmemesi de gerekmektedir.”

Sağlıklı tırnaklar için yapılması gerekenleri de sıralayan Dr. Arpacı, “Tırnakları kısa kesmek, manikür ve pediküre dikkat etmek, elleri ve ayakları nemli bırakmamak, Beslenmeye dikkat etmek, et, süt ve balık ürünlerinden tüketmek gerekir” dedi. Tırnak yemenin enfeksiyonlara ortam hazırlayacağını da belirten Dr. Arpacı, “Aşırı antibiyotik ve kortizon tüketimi tırnak yapısını bozar. Ayrıca başkalarının terlik ya da ayakkabılarını giymek de sakıncalıdır” diye konuştu.

0 yorum:

 
Template by Exotic Mommie Illustration by Dapina

brought to you by AllBlogTools.com Blogger templates