19 Haziran 2009 Cuma

Ruj | Ruj Nelerden Yapılır? | Ruj Yemek Zararlı mı?

Dudaklarımız vücudumuzun önemli bir organıdır. Onlar bazen ruh halimizi yansıtmakta gecikmezler. Örneğin; Aşağıya sarkmış dudak köşeleri kötü moralimizin göstergesi olabilir. Dudak şeklinin seçtiğimiz ruj rengi gibi karakterimizin göstergesi olduğu söylenmektedir: kırmızı dudaklar kadının yaşam dolu olduğunun göstergesiyken, pembe dudaklar romantikliğin, portakalımsı dudaklar sıra dışılığın, sedefimsi dudaklar ise kendini beğenmişliğin simgesi olarak kabul edilmektedir.

Rujun makyaj için vazgeçilmez bir ürün olmasının dışında, dikkatleri dudağımıza çekmek ve dudak derisini korumak gibi bazı fonksiyonları da vardır. Ruj sadece dudaklarda güzel durmamalı, aynı zamanda da güzel koku ve tada sahip olmalıdır.

Ruj makyajın en önemli ayrıntısıdır. Kozmetik alanında hizmet veren firmalar, makyajın vazgeçilmez ürünü olan rujları artık, sadece güzellik amaçlı olarak üretmiyor. Güzelliğin yanında, kalıcı bir bakımı da hedefliyor. Çantaya ve cebe sığacak kadar küçük olan ruj, hiç makyaj yapmayan kadınların bile vazgeçemediği bir kozmetik ürünü.

Dudak rengi, yüzünüzü canlandıran ve ortaya çıkaran en basit makyaj uygulamalarından biridir. Kıyafetinize uymasını yada ruh durumunuzu yansıtmasını istediğinizde, rujunuzun rengini değiştirmekte tereddüt etmemelisiniz. İyi seçilmiş ve uygulanmış bir ruj tüm makyajı vurgular. Giyimimize göre renk seçmeli, ayrıca dudaklarımız dolgunsa yumuşak mat tonları, inceyse koyu renkli parlak tonları tercih etmelisiniz. Önce dudak kalemi ile kenarlar çerçevelenmeli, sonra içi doldurulmalı en son ruj uygulanmalıdır. Kalem rujunuzun ömrünü uzatır. Ruju fırça ile uygularsanız daha iyi sonuç alırsınız.


Ruj nelerden yapılır?
Lanolin Oil, Castor Oil, Cetyl Acetate, petrolatum, Octyl hydrosterate, balmumu, Octyl Palmitate, Propylene glycol ricinoleate, Ceresin, Paraffin, Carnauba, Acetylated lanolin alcohol, PVP/Hexadecene copolymer, tocopheryl acetate (Vitamin E acetate), Acrylates copolymer, Rose hips seed oil, Fragrance, Methyl Paraben, Propylparaben, BHA, renk veren pigment maddelerinden (renk verici maddeler: demir oksitler, titanyum dioksit, zirkonyum tuzları, alüminyum tuzları, kalsiyum tuzları vb..) ve koku veren doğal aromalardan yapılırlar. Rujlar farklı konsantrasyonlarda mumların, yağların ve pigmentlerin karışımıdır. Örneğin dudakta uzun süre kalması istenen bir rujda yüksek miktarda mum, az miktarda yağ ve yüksek oranda pigment bulunur. Buna karşın düz ve kremli bir görünüm veren rujda az mum ve fazla yağ bulunur.

Ruj yemek zararlımı?
Ruj yapımında kullanılan bütün maddeler iyi bir şekilde testlerden geçirilir ve ancak insan sağlığını tehdit etmedikleri durumda kullanılırlar. Önceleri ruj yapımında kullanılan eozin denen boya maddesi günümüzde sağlık açısından tehlikeli olduğu için yasaklanmıştır. Lanolin, doğal olarak kuzu koyun kıllarından elde edilir rujlarda bulunabilen bir maddedir ve çok sayıda allerjen içerir. Alerjik özellikleri azaltmak için sentetik lanolin daha çok kullanılmaktadır. Petrol kökenli ağır yağların yerine bitkisel kökenli yağlar almaya başlamıştır. Bu yağlar biraz daha pahalı olsalar da, sağlık açısından ciddi faydalar sağlarlar.
Bir ruj ortalama 5 gr ağırlığındadır. Günde 3 defa dudaklarını boyayan bir kişi yaklaşık 16 mg ruj yemektedir. Araştırmacılara göre bu oran insan sağlığı açısından tehlikeli değildir.

0 yorum:

 
Template by Exotic Mommie Illustration by Dapina

brought to you by AllBlogTools.com Blogger templates